In opdracht van Symo Bouw ontwerp BASIS betaalbare starterswoningen in de vorm van studio´s.

Gebruikelijke appartementcomplexen hebben vaak een erg typerende uitstraling. Dit beeld wordt vaak bepaald door een bepaalde ritmiek van gevelopeningen. Ritmiek wordt toegepast om te komen tot een harmonieus beeld, zeg maar dat prettig aanvoelt.

Bij appartementen wordt een gevel opgebouwd uit één of twee typen kleinere openingen gecombineerd met bijvoorbeeld één grotere. Om wat meer spanning in het beeld te krijgen worden de appartementen en dus de raam- en deuropeningen gespiegeld. Door een te opzichtige ritmiek ontstaan vaak saaie, weinigzeggende en vrij statische gebouwen. Zonder expressie.

Het kan ook anders. Hoewel deze starterswoningen met standaardmodules ontworpen diende te worden, was het idee voor dit project om een minder gangbare benadering te kiezen. Anders dan in de vorige paragraaf beschreven. Het doel was om een vorm en een ritmiek te creëren die wel bijdragen aan een expressief beeld.

De gevelopeningen in het ontwerp zijn echte ´gaten´ in het volume. Ter plaatse van deze openingen heb je zicht op de binnenkant van het gebouw, de kern.

Door dit deel anders te materialiseren ontstaan echte sculpturale openingen, die bijdragen aan de expressieve uitstraling van het gebouw. Vergelijk het met de textuur van de binnen- en buitenzijde van een appel.

Het ontbreken van andere gevelopeningen aan de voor- of zijkant maakt het gebaar nog krachtiger.

Als gevolg van de crisis is het steeds lastiger geworden om als starter een woning te kopen. Dat komt met name doordat banken steeds lagere hypotheken verstrekken in vergelijking met zo´n 5-10 jaar terug. Voorheen werden kleine eensgezinswoningen met een koopsom tot €250.000,- nog starterswoningen genoemd. Voor deze prijzen hoef je bij de bank tegenwoordig niet aan te kloppen als starter.

Symo Bouw bouwt de starterswoningen vanaf €…….. (prijs volgt binnenkort)